Meer 1 2 3

Inlezen algemeen

U kunt opgaven of eigen goederencodes (ga naar) die u in geautomatiseerde vorm beschikbaar heeft, in IDEP inlezen. Het betreft gegevens die u normaliter handmatig zou moeten inbrengen. De gegevens die u wilt inlezen, dienen beschikbaar te zijn in de vorm van een ASCII-tekst- Excel- of MS Access-bestand.

Let wel: het inlezen gebeurt op de server(s) van het CBS. Het inlees-bestand moet dus van uw systeem naar de CBS-server geupload worden. Hierbij zal het inlees-startscherm (zie hieronder) u ondersteunen.

Inlezen starten & inlees-logboek

Het inlees-startscherm (ga naar) is waar het inlezen gestart wordt. In dit scherm kiest u het inlees-type, te gebruiken inleessjabloon (zie hieronder), inlees-bestand en eventuele overige gegevens uit (bv. voor Excel, de werkblad-naam).
In de schermen waar inlezen van toepassing is (bv. lijst van eigen goederencodes) is in het menu de inlees-optie (F9) beschikbaar. Via deze optie wordt u dan naar het inlees-startscherm geleid met de juiste inlees-mode (opgaven of eigen goederencodes) al geselecteerd.
Als de inlees-actie eenmaal gestart is, wordt u naar het status inlezen/verzenden (ga naar) scherm geleid waar uw inlees-actie als een achtergrond-taak wordt uitgevoerd. Als de taak uiteindelijk uitgevoerd is, kunt u via de link van de taak naar het inlees-logboek (ga naar) gaan. In het inlees-logboek kunt u het resultaat van de inlees-actie raadplegen (foutmeldingen, samenvatting van de actie, etc.).
Pas op: als er meer dan 100 fouten optreden tijdens het inlezen, wordt de inlees-actie afgebroken en zullen er geen gegevens toegevoegd worden. U zult dan het inlees-bestand of inleessjabloon dienen te verbeteren en de gehele inlees-actie opnieuw uit te voeren.

Inleessjablonen

De inleessjablonen (ga naar) vormen de basis van het inlezen in IDEP. Deze inleessjablonen kunnen voor-gedefinieerde of zelf-gedefinieerde inleessjablonen zijn (u kunt dus zelf uw inleessjablonen definiëren).
Een inleessjabloon koppelt de IDEP data-velden aan de velden van het inlees-bestand (deze veld koppeling kan van toepassing zijn op opgaven of eigen goederen codes afhankelijk van het type inleessjabloon). Behalve de veld koppeling beschrijft een inleessjabloon nog overige gegevens zoals bestand-type, veld scheidingsteken etc.

Inlees-bestand types

De inlees-functie ondersteunt de volgende bestand-types: ASCII-tekst, Excel of MS Access databases. Voor Excel en MS Access worden alle Office-versies ondersteund (bv. XLS, XLSX & XLSM). Zowel ASCII-tekst met scheidingsteken (waaronder TAB) als die met vaste posities kan ingelezen worden.
Voor het inlezen van een TAB gescheiden bestand kiest u het inlees-bestand type 'Tab'.

Opgaven inlezen

Voor het inlezen van opgaven zijn er twee methodes:

  1. Eén stroom en periode: Direct in een bestaande opgave inlezen. Records worden dan aan de huidige opgave toegevoegd. Deze optie kan vanuit de lijst met records binnen een opgave opgeroepen worden (of, als er een 'actieve' opgave is, kan het 'inlezen starten' scherm deze opgave gebruiken)
  2. Meerdere stromen/periodes/aangevers: Records voor meerdere stromen en/of periodes, eventueel voor meerdere informatieplichtigen, kunnen worden ingelezen. Aan de hand van het gebruikte inleessjabloon zal IDEP de records aan de juiste opgave, voor de juiste informatieplichtige, opgave-periode en stroom, toevoegen. De opgaven worden, indien nog niet aanwezig, aangemaakt. Het SRL inleessjabloon is hier een typisch voorbeeld van.
    Een inlees-bestand dat hiervoor geschikt is moet de juiste informatie bevatten (informatieplichtige, opgave-periode, stroom), maar het is ook mogelijk default-waarden voor deze informatie aan te leveren.

Inlezen met default-waarden

Bij het inlezen van opgaven kunnen er twee soorten default-waarden van toepassing zijn:

  1. Identificatie: Informatieplichtige, periode, periode-formaat, stroom en stroom-formaat; als deze informatie niet in het inlees-bestand beschikbaar is (afhankelijk van het gebruikte inleessjabloon), zal IDEP deze informatie bij het starten van de inlees-actie opvragen
  2. Missende gegevens: Default-waarden voor missende velden in het gebruikte inleesbestand; bij het definiëren van het inleessjabloon geeft u aan welk defaultscherm gebruikt moet worden om veld-informatie die zich niet in het inlees-bestand bevindt, in te vullen. Dit moet uiteraard een bestaand defaultscherm zijn.

Standard Record Layout (SRL)

Het voor-gedefinieerde inleessjabloon Standard Record Layout (SRL) staat toe het CBS-IRIS standaard ASCII-tekst bestand in te lezen. Hieronder vind u de illustratie van dit sjabloon.
Start inlezen met SRL

Standard Record Layout (SRL)

Overige gegevens inlezen

U kunt eigen goederencodes (ga naar) ook uit externe bestanden inlezen. Dit kan via de inlees menu-optie in het desbetreffende scherm of ook direct via het inlees scherm waar u de inlees-mode dient uit te kiezen:

Lees verder