Meer 1 2 3 4 5

Details record

Het details record scherm laat de details van een record binnen een opgave zien. In dit scherm raadpleegt, bewerkt en vult u de details van een opgave-record in. Voor ieder type record (ICV, ICL of Extrastat) zult u andere velden aantreffen. Hieronder vindt u een kort overzicht van de meest gebruikte velden.
Het scherm kan zich in één van de volgende drie modi (elk met iets andere opties) bevinden:

Opgave-record in bewerken-modus

Inhoud

Opties

Intrastat-velden

Hieronder vindt u een korte samenvatting van een aantal Intrastat velden (de verplichte velden zijn in kleur aangegeven):

Extrastat-velden

Naast de bovengenoemde Intrastat-velden zijn er een aantal Extrastat-specifieke velden:

Defaultscherm gebruiken

Een klik op de pijl in het veld 'Defaultscherm' toont de lijst met beschikbare defaultschermen. U kunt daaruit het gewenste defaultscherm selecteren; de waardes daarvan worden dan naar de bijbehorende velden in het opgave-record gekopieerd.
Als er geen defaultschermen beschikbaar zijn, is deze optie niet aanwezig.

  1. klik op de pijl in het veld 'Defaultscherm'
  2. Selecteer het gewenste defaultscherm
Defaultscherm gebruiken

Ook al is het gebruikte defaultscherm foutloos, kan het voorkomen dat de door het defaultscherm ingevulde velden in het opgave-record fout zijn; dit komt door uitzonderingen die op het record van toepassing kunnen zijn (bijv. de waarde van het statistisch stelsel mag in deze stroom niet gebruikt worden)

Als defaultscherm opslaan

U kunt ook ingevulde velden van een opgave-record in een nieuw defaultscherm opslaan. Het opgave-record hoeft niet volledig en correct ingevuld te zijn.

  1. Sla op als defaultscherm
  2. Vul Naam defaultscherm in
  3. Vul eventueel een beschrijving voor dit defaultscherm in
  4. Klik op de knop Sla op als defaultscherm
Als defaultscherm opslaan

GN8 code invullen

Invulhulp: klik op de verrekijker om de GN8 browser (ga naar) te starten voor het lokaliseren en selecteren van een GN8-goederencode. Als er een GN8-goederencode is ingevuld, zal de GN8 browser op die positie starten.
De tot dusver gemaakte invoer wordt tijdelijk bewaard, als u terug in dit scherm komt, zal deze invoer weer teruggezet worden zodat de invoer niet verloren gaat. Let wel: deze invoer is nog niet opgeslagen (alleen ingevoerd). De uitgekozen code in de GN8 browser wordt in het GN8-goederencode veld ingevuld.

Tijdens intypen van een GN8 code in het GN8-goederencode veld worden in het rechter gedeelte van het scherm de mogelijke GN8 codes getoond die beginnen met wat al is ingetypt. Dit gebeurt bij het intikken van het 2de, 4de, 6de en 8ste cijfer. U kunt ook de links gebruiken die bij de 2-, 4-, 6- of 8-cijferige codes gepresenteerd worden.
Deze optie kan uitgezet worden door de lijst van mogelijke GN8 codes te sluiten (d.m.v. rode x-knop).
GN8 completion
Eenmaal uitgezet, moet deze optie in de Scherminstellingen (ga naar) weer aangezet worden.

Eigen goederencode gebruiken

In plaats van een GN8-goederencode uit te kiezen d.m.v. de GN8 browser kunt u uw eigen goederencode gebruiken. Als u eigen goederencodes heeft gedefinieerd, zal het optionele eigen goederencode veld in het opgave-record gepresenteerd worden. Met de invulhulp van dit veld kunt u uw eigen goederencode selecteren; de daarbij bijbehorende GN8-code wordt in het goederencode veld gevuld; de beschrijving van uw eigen goederencode wordt in het beschrijvingsveld gevuld.

Eigen goederencode gebruiken
Eigen goederencode gebruikt

Ook al is de gebruikte eigen goederencode correct, kan het voorkomen dat het resultaat fout is; dit gebeurt als de gebruikte GN8-code voor het opgave-jaar niet geldig is. Dezelfde eigen goederencode kan voor een ander opgave-jaar wél geldig zijn.

Als U een, voor het huidige jaar, niet meer geldige GN8-code of eigen goederencode gebruikt krijgt u de mogelijkheid een alternatieve code hiervoor uit te kiezen (zie hieronder). Klik ergens op de lijn met de gewenste alternatieve GN8-code om deze te selecteren en in het goederencode veld in te vullen. Klik op een willekeurig plaats buiten de GN8-selectie om géén keuze te maken.
Als er slechts één enkel alternatief mogelijk is zal IDEP dit automatisch verbeteren (en daarover een melding geven).

Suggereerd alternatieve GN8-code

Valuta gebruiken

U kunt in het (over het algemeen optionele) Valutacode veld een valuta intypen of uitkiezen. In dit geval verschijnt het (ook optionele) veld Factuurwaarde uitgekozen-valuta. Hier kunt u dus de factuurwaarde in valuta intypen. Het factuurwaarde veld (in euro) wordt dan automatisch omgerekend, waarbij de wisselkoers van de aangifte-maand gebruikt wordt.

Zonder valuta
Na uitkiezen van de valutacode SEK verschijnt het Factuurwaarde SEK veld
Met SEK als valuta

Deze invoer-methode werkt op eenzelfde manier voor het Statistische waarde veld (Extrastat). Hier kan echter iedere bestaande valuta ingevuld worden. De mogelijkheid om waarden in de vreemde valuta in te voeren waarna deze automatisch omgerekend wordt, is hier echter alleen voor de valuta waarvan de ECB de wisselkoersen bijhoudt geboden.

In raadplegen- of bewerken-modus zijn onderaan het scherm de navigatie knoppen beschikbaar. Deze staan u toe het eerste, vorige, volgende of laatste record te raadplegen- of bewerken zonder daarvoor eerst naar de lijst met records terug hoeven te gaan. Deze functie komt o.a. goed van pas tijdens het corrigeren van foute records.

Navigatie

Lees verder