Meer 1 2 3 4

Grondbeginselen

Hieronder worden de grondbeginstelen van de IDEP applicatie beschreven.

Invoervelden

Er zijn twee soorten velden in de invoerschermen:

Verplichte velden; de veldnaam van een verplicht veld eindigt met een '*' (sterretje). De verplichte velden gedragen zich als volgt:

  1. Verplichte velden die nog niet zijn ingevuld, hebben een gele achtergrond
    Verplicht veld nog niet ingevuld
  2. Verplichte velden die correct zijn ingevuld, hebben een groene achtergrond
    Verplicht veld ingevuld
  3. Verplichte velden die niet correct zijn ingevuld, hebben een rode achtergrond
    Fout veld

Optionele velden gedragen zich als volgt:

  1. Optionele velden die nog niet zijn ingevuld of correct zijn ingevuld, hebben een witte achtergrond.
    Optioneel veld
  2. Optionele velden die niet correct zijn ingevuld, hebben een rode achtergrond

Een veld kan gevuld worden met:

  1. Vrije tekst
  2. Combinatie veld met selectie dropdown om een waarde uit te kiezen én de mogelijkheid tot intypen van tekst.
    Deze is te herkennen aan de naar beneden wijzende selectiepijl:
    Dropdown selectie
  3. Combinatie veld met selectie popup om een waarde uit te kiezen én de mogelijkheid tot intypen van tekst.
    Deze is te herkennen aan de naar boven-rechts wijzende selectiepijl:
    Popup selectie

Elk veld kan een waardebeperking hebben:

Meldingen

Toch opslaan

Foutmeldingen voor foutief ingevulde velden worden weergegeven aan de rechterkant (of onderaan) van het scherm. In de foutmelding wordt voor aangegeven welke velden niet of niet correct zijn ingevuld.

Het is het mogelijk een record op te slaan mét fouten of missende gegevens (die u later nog kunt/moet corrigeren/invullen). Raadpleeg hiervoor ook de helpfunctie Details record


Als u een scherm verlaat zonder op te slaan (bijv. bij het sluiten van de browser of het kiezen van een link op de pagina) verschijnt de melding: Wenst u het scherm te verlaten zonder op te slaan?:

Lijstschermen

Lijst scherm voorbeeld
In IDEP worden bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld het overzicht van gemaakte opgaven, in een zogenaamd lijstscherm getoond. De volgende principes gelden voor deze lijstschermen:

In een lege lijst worden onderaan de lijst de meest voor de hand liggende functies getoond om de lijst te vullen met gegevens:

Acties in een lege lijst

Online Help

Elke pagina, behalve de startpagina en site map, heeft een help-link die naar het desbetreffende onderwerp in de online help verwijst. Aan de linkerkant van de online help staat de inhoudsopgave met de belangrijkste onderwerpen.

Kruimels (of broodkruimels)

Kruimels
In ieder scherm zijn bovenaan de zogenaamde kruimels) te zien (zie bovenstaande voorbeeld). Hiermee kunt u zien waar in de applicatie u zich bevindt en kunt u naar de vorige niveaus terug navigeren. Vanaf iedere pagina is het via deze kruimels mogelijk om terug naar de startpagina te gaan.

Hiërarchische navigatie

We raden sterk af de 'Browser terug' knop te gebruiken. Gebruik de voorziene navigatiemogelijkheden van de applicatie zelf (kruimels, Annuleren of Terug naar … knop, etc.).

U kunt gemakkelijk uw weg in de applicatie vinden (zie ook menu en navigatie):

In de meeste schermen is onderaan een knop terug naar … of Annuleren te vinden. Met deze knop sluit u het huidige scherm en keert u terug naar het vorige logische niveau in de hiërarchie. Meestal is dit hetzelfde als het klikken op de laatste link in de kruimels.

Tips en recentelijk gebruikte functies

Op bepaalde schermen wordt boven- en/of onderaan een tip- of instructiebox getoond (voorbeeld hieronder). Dit kan via de scherminstellingen (ga naar) uit- of aangezet worden.
Voorbeeld instructies

In het rechter vak van het startscherm worden de meest recent gebruikte functies getoond. Vanuit dit scherm kunt u snel weer terug gaan naar een voorheen gebruikt scherm zonder dit in het menu te hoeven opzoeken.

Raadplegen-modus

Als een opgave al verzonden is, kunnen de bijbehorende records niet meer bewerkt worden en zullen slechts in raadplegen-modus getoond worden (vagere kleuren, gegrijsde teksten). Een aantal opties is ook niet beschikbaar.
Als een record (opgave, data-record, eigen goederencode, defaultscherm) al door een andere gebruiker bewerkt wordt, toont IDEP de boodschap functie reeds in gebruik en zal een dergelijk record ook in raadplegen-modus getoond worden.

Langdurige acties

Het kan voorkomen dat een actie een tijdje duurt. In een dergelijk geval verschijnt er een melding hierover op het scherm. U moet het scherm dan niet verlaten of verversen maar wachten tot de actie is uitgevoerd.

Eventjes wachten AUB